Η θρέψη της απομόνωσης

…μοιάζει σα να έχουμε “ξεχάσει” (ή σα να μην μάθαμε ποτέ;) τις εσωτερικές δυνατότητές μας για να διαχειριστούμε προβλήματα ή δυσκολίες μας αλλά και για να έρθουμε σε επαφή με τον εσώτερο σοφό εαυτό μας.

Ο Δρ. Greenwald υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια ότι:
Η απομόνωση μπορεί να ανανεώσει την “ψυχική» ενέργεια, με τον ίδιο τρόπο που ο ύπνος εξαφανίζει τη σωματική κούραση. Η απροθυμία ν’ απομονωθούμε, δείχνει συνήθως ένα φόβο να μείνουμε μόνοι και αποκομμένοι από τους άλλους. Η επαφή με το «εσωτερικό μας κάστρο» παίζει σημαντικότατο ρόλο στην ανακάλυψη των δυνατοτήτων μας για αυτάρκεια και αυτοστήριξη. Η θρέψη της απομόνωσης είναι μέρος της αυτορυθμιστικής ικανότητας κάθε ανθρώπου για αντιμετώπιση του στρες της ζωής. Η φοβία απέναντι στη μοναχικότητα εμποδίζει τον άνθρωπο ν’ ανακαλύψει και να εκτιμήσει τις πάμπολλες ψυχολογικές διαδικασίες, που βασίζονται ολοκληρωτικά και αποκλειστικά στις εσωτερικές του ικανότητες. Όταν ο άνθρωπος είναι μόνος του ή οι άλλοι δεν μπορούν ή δε θέλουν να του δώσουν αυτά που χρειάζεται, η μόνη του αληθινή επαφή είναι με τον εαυτό του και με το φυσικό κόσμο μέσα στον οποίο ζει. Όταν κάποιος μπορεί ν’ απομονωθεί από τους άλλους και να νιώσει αυτό το συναίσθημα της επαφής, έχει τεράστιες δυνατότητες αυτοθρέψης, ακόμα κι όταν διακυβεύεται η ίδια του η επιβίωση.

Από το βιβλίο του Dr. Jerry A. Greenwald (Θεραπευτής Gestalt, Διευκολυντής Ομάδων, Καθηγητής Ψυχολογίας, Συγγραφέας): «Be the person you were meant to be. Antidotes to toxic living”, εκδόσεις Κονιδάρη.

logo only ai BLACK

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s