Χρειάζονται τα παιδιά όρια;

Oι περισσότεροι γονείς έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με καταστάσεις όπου η συμπεριφορά του παιδιού μας ήταν τόσο προκλητική και ανυπόφορη, ώστε να νιώθουμε την ανάγκη να το τιμωρήσουμε με κάποιον τρόπο. Αυτές είναι στιγμές αναπόφευκτες στη ζωή με τα παιδιά, επειδή και εμείς είμαστε άνθρωποι με χίλια πράγματα στο μυαλό μας, με νεύρα, κούραση και με αντοχή που κάποια στιγμή τελειώνει. Tη στιγμή εκείνη το παιδί βλέπει τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και αντιλαμβάνεται ότι απέναντί του βρίσκεται ένας άνθρωπος με όρια, που δεν μπορεί να δέχεται υπομονετικά τα πάντα. H τιμωρία λοιπόν και οι φωνές είναι μια ειλικρινής αντίδραση, η οποία τη στιγμή εκείνη λειτουργεί σαν βαλβίδα εκτόνωσης του θυμού μας και έχει μια στιγμιαία επίδραση στο παιδί, ώστε να μη συνεχίσει την «κακή» συμπεριφορά του. Πως όμως θα του θέσουμε τα «σωστά» όρια χωρίς να χρειάζεται να φτάσουμε στα… άκρα;

Ευχαριστούμε θερμά την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου, για τις πολύτιμες πληροφορίες.

Από τις περισσότερες μελέτες φαίνεται ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη τα όρια για να μπορέσουν να αναπτυχθούν δημιουργικά, να χτίσουν την αυτοεκτίμησή τους και να εξερευνήσουν με ασφάλεια τον κόσμο γύρω τους. Τα όρια προσδιορίζουν το χώρο και το χρόνο, προστατεύουν, προσφέρουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη, δίνουν προσανατολισμό. Δεν είναι τιμωρία, αποθάρρυνση, απαγόρευση, ηθικός περιορισμός, διαρκής άρνηση, έλεγχος ή πίεση.
Ξεκινάμε να θέτουμε όρια από πολύ νωρίς στο παιδί αν και ο τρόπος οριοθέτησης είναι διαφορετικός σε κάθε ηλικία. Στα μικρότερα παιδιά, χρειάζεται κάποιες φορές – συχνά – να τα σταματήσουμε εμείς οι ίδιοι ή να τα απασχολήσουμε με κάποια άλλη δραστηριότητα. Στα παιδιά από 2 χρόνων και πάνω είναι καλό να αρχίσουμε να εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους μπαίνουν τα όρια. Γενικότερα, στα μικρά παιδιά χρησιμοποιούμε συνήθως τις φυσικές συνέπειες, ενώ στα μεγαλύτερα που έχουν κατακτήσει την αφηρημένη σκέψη, τις λογικές συνέπειες. Πολλές φορές, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες όταν εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε κανόνες που ήταν κατάλληλοι και λειτουργούσαν σε προηγούμενη χρονική περίοδο αλλά που τώρα πια δεν λειτουργούν γιατί οι συνθήκες έχουν αλλάξει.
Τα όρια για να είναι αποτελεσματικά χρειάζεται να είναι σαφή και ευέλικτα και να τίθενται με σεβασμό, σταθερότητα και συνέπεια. Επιπλέον, καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη μας τις ιδιαιτερότητες της δικής μας οικογένειας ώστε οι κανόνες ή τα όρια να ταιριάζουν σ’ αυτήν.

Δημοσιεύτηκε στο http://www.infokids.gr/2010/11/χρειάζονται-τα-παιδιά-όρια/

logo only ai BLACK

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s