Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου

 

cv ΑthanΤrian

Γεννήθηκα στην Πάτρα. Την απόφαση να σπουδάσω ψυχολογία, την πήρα πολύ νωρίς στη ζωή μου. Χωρίς να γνωρίζω ακριβώς περί τίνος πρόκειται, πίστευα ότι εκεί θα έβρισκα απαντήσεις σε όσα με προβλημάτιζαν και τραβούσαν το ενδιαφέρον μου εκείνο τον καιρό. Η ανθρώπινη συμπεριφορά, τα συναισθήματα, οι σκέψεις, οι σχέσεις μεταξύ μας αλλά και γενικότερα η ανθρώπινη κατάσταση και το νόημα που έχουν όσα ζούμε, με απασχολούσαν συχνά. Οι δύο λέξεις που θυμάμαι να χρησιμοποιώ περισσότερο – στις συζητήσεις με τον εαυτό μου και με τους άλλους – ήταν «γιατί» και «πώς»… Μια «αθεράπευτη» περιέργεια και ένα δέος για όλα όσα ζουν μέσα μας και γύρω μας ήταν η χαρακτηριστική ατμόσφαιρα όλης της παιδικής και εφηβικής μου ηλικίας.

Έτσι, σπούδασα στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, στην κατεύθυνση της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησα το 1993. Στη συνέχεια, η εισαγωγή μου στο Μ/Π Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η εργασία μου παράλληλα σε δομές αποασυλοποίησης, στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με βοήθησαν να εμβαθύνω σ’ αυτό που ονομάζουμε ψυχική νόσο και να έρθω σε επαφή με τις επιστημονικές, κοινωνικές και φυσικά ανθρώπινες πτυχές της. Η ψυχική νόσος, ως ένα διαφορετικό βίωμα του εαυτού και της σχέσης, μέσα στην κοινότητα και όχι αποκλεισμένη, αποκομμένη και εξορισμένη.

Με τις σπουδές μου στη Γαλλία στο Πανεπιστήμιο LYON 2, στην κλινική ψυχολογία, ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος σπουδών και ενδιαφερόντων.

Η επαφή μου με την Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία, κατά την τετραετή εκπαίδευση και την προσωπική μου θεραπεία, άνοιξε μία πόρτα σ’ έναν ολότελα καινούριο κόσμο θέασης και βίωσης των πραγμάτων. Η ιδέα ότι το άτομο αποτελεί πάντοτε μέρος ενός συστήματος μέσα στο οποίο σχετίζεται και δίνει νόημα στις εμπειρίες του, μέσα στο οποίο υπάρχουν διαφορετικές οπτικές και επομένως πραγματικότητες που κατασκευάζονται από κοινού, με συνεπήρε. Εδώ, το άτομο δεν είναι ασθενής, αλλά το μέλος του συστήματος που για διάφορους λόγους εκφράζει τη δυσλειτουργία ολόκληρου του συστήματος. Έτσι, η οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα (οι κανόνες, οι ρόλοι, η δυναμική) επιδρά στο άτομο και η οποιαδήποτε αλλαγή στο άτομο, επιδρά σε ολόκληρο το σύστημα. Το τελευταίο αποτελεί πεποίθησή μου πια, με την δική μας αλλαγή, προκαλούμε αλλαγές και μετακινήσεις σε όλα τα συστήματα στα οποία είμαστε μέλη αλλά και ευρύτερα.

Η εκπαίδευση και η αναζήτηση δεν σταματούν φυσικά ποτέ κι έτσι τα τελευταία χρόνια διερευνώ, κυρίως μέσω προσωπικής δουλειάς, το processwork, τη δουλειά με τη διεργασία, μια προσέγγιση που με βοηθά να συνδέσω πιο βαθιά και να συνθέσω όλες τις πτυχές μου, ατομική, κοινωνική, υπαρξιακή-πνευματική.

Οι χώροι στους οποίους έχω εργασθεί και αποτέλεσαν πεδία εμπειρίας στην εφαρμογή αυτών των γνώσεων και παράλληλα άνοιγμα σε καινούριες είναι:

– Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας, διοικητικές υπηρεσίες, ξενώνας χρόνιων ψυχωσικών ΑΡΓΩ, Πολυδύναμο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλλιθέας

– ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ, Προγράμματα Υποστήριξης ομογενών από τον Πόντο

– ΝΕΛΕ Ανατολικής Αττικής, Συμβουλευτική Γονέων

– Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Αχαϊας και Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ, Υπεύθυνη για την εκπαίδευση των γονιών και εθελοντών, εκπαιδεύτρια σε σεμινάρια εκπαιδευτικών

– Γιατροί του Κόσμου, εθελόντρια ψυχοθεραπεύτρια, στο Πέραμα Αττικής.

Από το 2003, δουλεύω ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια με ενήλικες, εφήβους, ζευγάρια και οικογένειες και ως εκπαιδεύτρια σε σεμινάρια γονιών και βιωματικά σεμινάρια για ενήλικες.

logo only ai BLACK

Advertisements

6 thoughts on “Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου

  1. Παράθεμα: Mιλάμε στα παιδιά για την οικονομική κρίση

  2. Παράθεμα: Εφηβεία & Όρια | ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

  3. Παράθεμα: Χρειάζονται τα παιδιά όρια; | ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

  4. Παράθεμα: Mιλάμε στα παιδιά για την οικονομική κρίση | ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

  5. Παράθεμα: Υιοθεσία. Θάρρος & αλήθεια! | ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

  6. Παράθεμα: Μονογονεϊκή οικογένεια: Ένα περιπετειώδες ταξίδι | ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s