Σεμινάρια

Β Ι Ω Μ Α Τ Ι Κ Ο   Σ Ε Μ Ι Ν Α Ρ Ι Ο :
« μ α θ α ί ν ω   κ ά ν ο ν τ α ς   σ τ ο   ε δ ώ   κ α ι   τ ώ ρ α «

«Πες μου και θα ξεχάσω. Δείξε μου, και ίσως θυμηθώ. Βάλε με να συμμετέχω, και θα καταλάβω.»
Κομφούκιος (περ. 450 π.Χ.)

Η ρήση του Κομφούκιου, ειπωμένη τόσους αιώνες πριν, περιγράφει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποτελεσματικότητα της βιωματικής – εμπειρικής μάθησης. Η βιωματική μάθηση περιλαμβάνει ενεργητικότητα και συμμετοχή, έχει αμεσότητα και «ζωντάνια».
Η μάθηση μέσα στο πλαίσιο μιας ομάδας έχει επιπλέον οφέλη, αφού η  συμμετοχή στην ομάδα προσκαλεί ταυτόχρονα τη συλλογική σοφία και τις ατομικές αλήθειες-παραδοχές που αναδύονται (από) και μοιράζονται.
Στα βιωματικά σεμινάρια, οι συμμετέχοντες μπορούν να διερευνήσουν την εμπειρία που βιώνουν (μέσα από την ατομική δουλειά), να την μοιρασθούν με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας (μέσα από ομαδικές ασκήσεις) και φυσικά με τους συντονιστές.
Μέσα από την συγκεκριμένη διαδικασία μαθαίνουμε τρόπους για να χρησιμοποιούμε στο εδώ και τώρα τις δεξιότητές μας και να κατανοούμε, με μεγαλύτερη σαφήνεια, τι είναι αυτό που μας δυσκολεύει και επομένως πώς να το αξιοποιήσουμε, αλλάζοντας ή διευρύνοντάς το, με τη στήριξη των συντονιστών και της ομάδας.
Συμμετέχοντας σε ένα βιωματικό σεμινάριο η απόκτηση δεξιοτήτων επιταχύνεται, αφού «μαθαίνουμε κάνοντας» και το βίωμα καταγράφεται πιο βαθιά. Συνήθεις τεχνικές της βιωματικής μάθησης είναι οι ασκήσεις, το παίξιμο ρόλων (role playing), η αφήγηση προσωπικών εμπειριών και παραδειγμάτων, οι διερευνήσεις ερωτημάτων κ.ά.
Είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι όλη αυτή η διαδικασία για να είναι επιτυχής χρειάζεται να γίνεται σ’ ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, ασφάλειας και υποστήριξης, με τον συντονιστή να βρίσκεται περισσότερο στο ρόλο αυτού που διευκολύνει τους συμμετέχοντες να «μάθουν στην πράξη» παρά σ’ έναν πιο παραδοσιακό ρόλο αυτού που δίνει έτοιμες λύσεις και απαντήσεις.

Irvin Yalom, Molyn Leszcz (από το βιβλίο τους «Θεωρία και Πράξη της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας»):
«Θέλουμε να προκαλέσουμε την ενεργό συμμετοχή των θεραπευόμενων μας και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να επηρεαστεί από αυτούς»

logo only ai BLACK

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s