Δήμητρα Ξενάκη

CV DimXenaki
dimxenaki IOS   Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1965, μεσαία κόρη μιας πενταμελούς οικογένειας. Τα πρώτα 4 χρόνια της ζωής μου τα έζησα με τη γιαγιά σε ένα νησί των Κυκλάδων.

Η πορεία, μέχρι τη στιγμή της απόφασης ότι ο επαγγελματικός δρόμος που με εξέφραζε ήταν η δουλειά με τους ανθρώπους, μέσα από την ψυχολογία και την ψυχοθεραπεία, αποδείχτηκε μάλλον μακρινή και με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς.

Από το 1983 και την αποφοίτησή μου από το Λύκειο, μέχρι το 1997 που ξεκίνησα προσωπική θεραπεία και άρχισε σιγά σιγά να διακρίνεται πιο καθαρά ο δρόμος, πέρασα από διαφορετικά επαγγελματικά αντικείμενα και σπουδές. Βρέθηκα να σπουδάζω οικονομικά στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά, να είμαι ιδιοκτήτρια καταστήματος δίσκων ώστε να έχω οικονομική ανεξαρτησία και να σπουδάζω γραφιστική ως έναν τομέα που απαντούσε στην ανάγκη μου για δημιουργία. Σπούδασα για 4 χρόνια γραφιστική στην Ελλάδα και, αφήνοντας το κατάστημα, συνέχισα στο Groningen της Ολλανδίας με Animation. Αυτές οι σπουδές με οδήγησαν στην επαγγελματική απασχόληση ως γραφίστρια-retoucher για 16 περίπου χρόνια. Ξεκίνησα ως  εισηγήτρια σε προγράμματα Animation και Γραφιστικής στην ΑΝΟΔΟ και συνέχισα ως υπεύθυνη  Επεξεργασίας Εικόνας στην εταιρεία Δάφνη Επικοινωνίες.

Το 1997, με την απόφασή μου να ξεκινήσω ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία συστημικής κατεύθυνσης ο δρόμος άρχισε να ανοίγει, να γίνεται πιο πλατύς και καθαρός. Άρχισα να ανακαλύπτω μια άλλη οπτική ζωής και έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης που μου έδινε προσωπικές λύσεις στα θέματα που με απασχολούσαν εκείνο τον καιρό, είτε επαγγελματικά, είτε οικογενειακά, είτε στις διαπροσωπικές μου σχέσεις. Μέσα στην ψυχοθεραπεία, η επιλογή που δεν είχα τολμήσει να κάνω στα νεανικά μου χρόνια αναδύθηκε ως σημαντική επιλογή ζωής. Ο δρόμος ήταν πια ανοιχτός.

Το 2000, ξεκίνησα σπουδές στην ψυχολογία, στο Open University της Μ.Βρεττανίας, από όπου αποφοίτησα το 2005. Παράλληλα, το 2002, ξεκίνησα την 4ετή εκπαίδευση στο ΣΚΕΨΥ (Συστημικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχολογικής Υποστήριξης) ως Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος. Η εμπειρία αυτής της εκπαίδευσης ήταν μία από τις καλύτερες της ζωής μου, βιωματική και με εξαιρετικούς “δασκάλους”-θεραπευτές. Η ανοιχτότητα της συστημικής προσέγγισης στη χρήση και αξιοποίηση εργαλείων από πολλές προσεγγίσεις, συμφωνούσε πολύ με την προσωπική μου οπτική για τα πράγματα δίνοντάς μου μια αίσθηση ελευθερίας.

Το 2006, μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, ξεκίνησα να εργάζομαι ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια και οικογενειακή σύμβουλος. Δουλεύω κυρίως με ενήλικες, ζευγάρια και οικογένειες και συντονίζω βιωματικά σεμινάρια ενηλίκων.

Η εκπαίδευση και η ανάγκη για περισσότερη και πιο νεώτερη πληροφορία πάνω σε τεχνικές και προσεγγίσεις στο χώρο της ψυχολογίας συνεχίζεται με σεμινάρια και εκπαιδεύσεις. Έχω δουλέψει προσωπικά και με άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και τεχνικές (Process Work, Αυτοσχέδιο Θέατρο, Μουσικοθεραπεία, Συστημικές Αναπαραστάσεις, Θέατρο Playback) διευρύνοντας την θεραπευτική (και προσωπική) οπτική.

Επιπλέον, έχω διοργανώσει Ομάδες Υποστήριξης Ανέργων (2012-2015), έχω συνεργαστεί εθελοντικά με τους Γιατρούς του Κόσμου στο Πέραμα (2012-2015) και ξεκίνησα (2015) εθελοντική συνεργασία με το Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο Ν.Φιλαδέλφειας.
Επίσης, εθελοντικά ήμουν συντονίστρια σε ομάδα εποπτείας εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η επαφή μου με τους ανθρώπους μέσα από τα διαφορετικά επαγγελματικά περιβάλλοντα και τους ρόλους που κατείχα είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη ως εμπειρίας ζωής και νιώθω ότι μου προσφέρει περισσότερες και ευρύτερες οπτικές στο σημερινό μου ρόλο.

Advertisements

7 thoughts on “Δήμητρα Ξενάκη

  1. Παράθεμα: Βοήθεια! Δεν θέλω να γίνω σαν τη μάνα μου! | ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

  2. Παράθεμα: Καλός γονιός: Γεννιέσαι ή Γίνεσαι; | ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

  3. Παράθεμα: Αναβλητικά παιδιά…”Σε λίγο μαμά!”

  4. Παράθεμα: …στο ραδιόφωνο για την ομάδα ανέργων και όχι μόνο… | ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

  5. Παράθεμα: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

  6. Παράθεμα: Αναβλητικά Παιδιά… “Σε λίγο μαμά!” | ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

  7. Παράθεμα: Η Οικογένεια με φόντο την Οικονομική Κρίση – Προτάσεις Διαχείρισης | ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s